Obaveštenje

Ekipa Državnog posla ograđuje se od komentara i stavova iznetih na nezvaničnim Facebook profilima koji nose ime emisije i likova iz serije Državni posao.
Jedinu pravu korespodenciju sa akterima serije možete ostvariti na zvaničnoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/DrzavniPosaoSerija
Takođe napominjemo da će svako preuzimanje i postavljanje video snimaka, koji se nalaze na ovom sajtu, na druge sajtove biti prijavljeno administratorima.
Hvala vam na razumevanju!

Žitija Lazara Malinovačkog, zvanog Laza Masni by Dalibor Miličić

Sednica – tačka preokreta
Laza Malinački je bio vrhunski arhivator čak i sa dioptrijom – 26. Međutim, manje je poznat njegov raniji životni opus.
Pre okupacije, u Pančevu je držao sodaru i skladište azota, a u Vršcu se uspešno bavio farmacijom i apotekarskim biznisom. Vanredno poštovan u poslovnom svetu i omiljen svuda, bilo da je u pitanju “Waldorf Asztoria”, vašar, pijaca ili čak berbernica, Laza je sa lakoćom ostvarivao čitav niz avangardnih projekata.apoteka
U erdevičkim kafanama je uveo običaj pričanja viceva uz obavezno stajanje pred pripitim Sremcima što će kasnije biti poznato kao “stand up” nastup. Čuveno takmičenje u kotrljanju vinskih buradi po zaleđenom Paliću, lukavo će kasnije iskoristiti norveški nakupci i optimizovati ga pod nazivom “Curlling”. Ali o tom drugi put.
Vešt u radu sa ljudima a naročito sa ženama, Laza Masni je već u novembru ’41-ve od Kominterne opažen kao jedan od mogućih lokalnih lidera pokreta otpora na teritoriji Vojvodine. Međutim, na prepunoj sednici održanoj na Margitinom salašu nije prošao na kadrovskom. Masovno služenje mlakog piva i kafa proseruša, prženje na palminom ulju, ubacivanje koštica u štrudle, čvrsto zavrtanje čepova, zatvarača na teglama i svemu ostalom, nije shvaćeno ozbiljno. Elementi strategije pasivnog otpora bili su ismejani.
Članovi osnivačke sednice ni u snu nisu mogli da zamisle potencijale koji će biti iskorišćeni malo kasnije u Indiji i kod američkih crnaca u borbi za prava i slobode. Lazino izlaganje je ometano neumesnim šalama i prostim upadicama. Najposle, grubo je prekinut vatrenim govorom rivala. Osokoljeni dudovačom, prisutni su kličući izabrali dinamičnog Žabljanina, Stevana Divnina zvanog “Baba”.
Umesto uzaludne debate, u znak neslaganja, Laza upadljivo kiselim izrazom lica izgricka dve-tri semenke bundeve, naruči banatski probijeni i ne nazdravivši nikom, popi ga naiskap. Pre izlaska skinu šešir, nakloni se prisutnima i reče “Laku noć vam želim, pozdravite vašu mamu”.
Prepustio im je da do mile volje razrađuju taktiku gerile. Zagledan u daljinu, trljajući teške naočari, Laza Masni je razmatrao opcije i preostale resurse.
Nastaviće se…

Komentari

 • kaca nastavak

 • marko kordulup

  kace nastavak

 • Milos Andrijevic

  KAD CE NASTAVAK

 • Dragi arhivatori,
  Od prije nekoliko dana Vi ste mi uljepsali zivot. Svako vece, kada zavrsim sve poslove i kada hocu da zaboravim svoju kancelariju u koju sam, ne bas rado, pocela raditi prije neku godinu, ukljucim tv i gledam Vas. Jos bih stosta napisala u vezi te neradosti, ali plasim se, salim se, da cete to u seriju pretviriti i belaj mi stvoriti. Samo nsprijed. Voli Vas Banja Luka.

 • Svaka cast ljudi obozavam vas,svaku epizodu sam gledao samo napred.pozdrav iz despotovca.